ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Ook onder jongeren is schutterstraditie nog springlevend

Ook onder jongeren is schutterstraditie nog springlevend

170729 DG Schutterstraditie 1 700 Tijdens het boogbouwen rusten ruiterkoning Jan Strijbis (tafelhoofd) en zijn vrienden even uit met een pilsje. © DE GELDERLANDER

NIEUW-DIJK - In Nieuw-Dijk is er één schutterij, St. Antonius, maar in het dorpje staan dit jaar wel zestien schuttersbogen. Eén daarvan staat op het erf van de ruiterkoning Jan Strijbis (23).

Robbert Boeijink

Hoe hij zo jong die titel heeft kunnen bemachtigen? ,,'t Is een beetje geluk", geeft Strijbis toe. ,,Er lopen genoeg schutters rond die al jaren koning willen worden." Hij won en dat betekent: een boog voor het huis.

Van jongs af aan
Zijn vriendengroep is afgelopen woensdag al met het bouwen begonnen. Ondertussen knalt muziek door de speakers, lege bierflesjes sieren de tafel. Tijd hebben ze genoeg, iedereen heeft bewust zijn vakantie 'om de schuttersfeesten heen' gepland. Ze kregen de schutterstraditie, zo ook het boogbouwen, met de paplepel ingegoten. Strijbis: ,,Je wordt er mee geboren en zolang je niet verhuist blijft het."

170729 DG Schutterstraditie 2 700 Jan Strijbis werd vorig jaar ruiterkoning en daarom staat er nu een schuttersboog in zijn tuin. Foto: Theo Kock. © DE GELDERLANDER

Voortbestaan
Vriendengroepen zijn cruciaal voor het voorbestaan van de traditie, die van Strijbis is al op de plaatselijke basisschool ontstaan. Voor de zomervakantie is die dichtgegaan om nooit meer te openen. Maar voor nu telt Nieuw-Dijk nog vele vriendengroepen, van alle generaties. Voor nu is de traditie nog springlevend.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 29-07-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus