ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

‘Hele familie loopt mee in schuttersoptocht St. Martinus’

‘Hele familie loopt mee in schuttersoptocht St. Martinus’

170725 SvM FamilieLenderink 700V.l.n.r. Henri, Rinke, Mariska, Pien en Niels Lenderink voor de nog in aanbouw zijnde schuttersboog aan de Kerckhoveweg. Zondag en maandag loopt de hele familie mee in de optocht van schutterij St. Martinus. Foto Roel Kleinpenning

DIDAM – In Didam, Nieuw-Dijk en Loil barst komend weekend het schuttersgeweld weer los. Liefst zeven schutterijen vieren zondag en maandag gelijktijdig het jaarlijkse schuttersfeest. Hele families treden daarbij aan in hun traditionele schutterskledij. Zo ook de familie Lenderink, die al jaren meeloopt bij schutterij St. Martinus uit Greffelkamp.

Vader Henri (42) en moeder Mariska (41) zijn al sinds 1991 lid. De één is bieleman, de ander speelt saxofoon bij de drumfanfare. Zoon Niels (10) volgde vier jaar geleden het voorbeeld van zijn vader en de tweelingzussen Rinke en Pien (8) dansen al vanaf hun vierde mee met de majorettes.

“Ik heb in 2009 het bijltje overgenomen van Piet Sanders”, zegt Henri. “Ik wilde al eerder bij de bielemannen, maar de groep mocht destijds niet groter worden.” Toen Henri in 1991 vanuit Wehl naar Greffelkamp kwam, belandde hij in een echte schuttersfamilie. De traditionele schuttersboog, gebouwd door de buurt, stond bovendien pal naast het huis van zijn schoonouders. “Ik vond het prachtig en ben meteen lid geworden van St. Martinus.”

Schuttersboog
Nog steeds wordt naast de woning aan de Luijnhorststraat, waar Henri met zijn familie woont, de boog van de Kerckhovebuurt gebouwd. Inmiddels staat er ook een kleine kinderboog naast. Net als hun buurtgenootjes kregen Niels, Pien en Rinke de liefde voor het schutteren jong bijgebracht.

“Wij maken net als mama de roosjes voor in de boog”, vertellen Pien en Rinke trots. “En ik help met het insteken van het groen en het schilderen van het hout”, vult Niels zijn zusjes aan. “Maar we doen ook zelf de boodschappen. Met in totaal twaalf kinderen zijn we al in mei begonnen. Toen was de eerste vergadering.”

Ook oefent Niels elke vrijdagavond in Loil met de groep bielemannen uit Greffelkamp het hakken van de boomstammen. “Dan doen we tijdens het schuttersfeest ook onder de bogen. Zo maken we de weg vrij voor de schutters.” Rinke en Pien treden die dagen met de majorettes aan. “Zondagmiddag dansen we met de majorettes van alle schutterijen op het gemeentehuisplein. Maar we treden ook op bij de koningsparen.”

Optocht
Sinds vorig jaar loopt ook Mariska mee in de optocht van schutterij St. Martinus. Ze draagt daarbij het pak van de drumfanfare. “Ik ging vroeger alleen mee voor de verzorging en catering van de majorettes”, zegt ze. “Maar ik wilde zelf ook graag meedoen. Een paar jaar geleden zijn we daarom met een groepje dames gestart met saxofoonlessen. Ik kon geen noot lezen, maar inmiddels speel ik al een aardig deuntje mee. Zondag en maandag lopen we dan ook met de hele familie in de optocht.”

Stem van Montferland.nl d.d. 25-07-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus