ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Schutters wezenlijk onderdeel Didam

Schutters wezenlijk onderdeel Didam

170731 DG KijkenNaarSchutters 700

De donkere wolken boven het Didamse schuttersfeest hadden zondagmiddag geen enkele symbolische betekenis. Er kwam even later een flinke plens water uit, maar net na het defilé waarbij de zeven schutterijen zich voorstellen aan burgemeester Peter de Baat.

Sjoerd van der Werf


Didam

De eerste burger stond, prominent met de ambtsketen om, onder een baldakijn in een hoek van het voormalige en leegstaande gemeentehuis van Didam. De schuttersverenigingen trokken achter elkaar, met tussenpozen van uiteenlopende tijdseenheden vanaf de Raadhuistraat naar de hoek van de Burg. Kronenburglaan, waar ze het evenemententerrein opmarcheerden.

Bij deze stoet horen knallen, zware knallen en zeer zware knallen. De laatste kwamen bijvoorbeeld van schiettuig dat verdekt stond opgesteld aan de zijkant van dat oude raadhuis. De zware dreunen kwamen daardoor toch onverwacht voor het publiek, dat op sommige plaatsen rijendik stond opgesteld om naar de voorbijtrekkende schutters te kijken. Het defilé is een wezenlijk onderdeel van het Didamse schuttersfeest, dat zaterdag, zondag en maandag wordt gevierd. Op diverse plaatsen in en rond het dorp laten versierde bogen zien dat de buurtbewoners bijdragen aan het feest. De schuttersverenigingen blijken een wezenlijk onderdeel te zijn van de gemeenschappen.

Tijdens het defilé bleek dat ook door de soms flink langgerekte optocht: schutters en muzikanten, bielemannen en marketentsters, koetsen met koningen en koninginnen. In het commentaar op de voorbijtrekkende stoet werd onder meer verhaald over de grootte (zeventig leden voor De Heegh, 400 voor Antonius uit Nieuw-Dijk), de verbondenheid met de samenleving (Sint Isidorus uit Oud-Dijk, die bijvoorbeeld groente voor de voedselbank verbouwt). De verenigingen zijn begin vorige eeuw opgericht (Loil Vooruit viert over twee jaar het eeuwfeest), maar hun geschiedenis gaat veel verder terug. Van Oud-Dijk is bekend dat er al in 1722 aan koningschieten werd gedaan. Die waarheden rechtvaardigen de deelname aan het defilé. Dat die aanwezigheid wordt gewaardeerd bleek in het centrum van Didam.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 31-07-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus