ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Opmaat schuttersfeesten

Opmaat schuttersfeesten

170729 DG Schuttersfeesten 1 700 FOTO THEO KOCK

DIDAM De Didamse schutterijen vieren dit weekend hun schuttersfeesten. In de aanloop daarnaartoe brachten de jeugdvendeliers en een delegatie van het bestuur en kader van schutterij St. Antonius gisteren een bezoek aan zorgcentrum Meulenvelden.

Komende zondag komen de zeven schutterijen samen voor het jaarlijkse defilé om 16.00 uur bij het voormalige gemeentehuis in Didam.

Vooraf is er een gezamenlijk optreden van de majoretteverenigingen om 14.30 uur, ook op het gemeenteplein. Vanaf zondag kunnen liefhebbers ook de schuttersbogenroute fietsen.

 


Didam heeft geen zeven, maar eigenlijk acht schutterijen: de seniorenschutterij Meulenvelden


Nooit te oud om een boog te bouwen

170729 DG Schuttersfeesten 2 700 Vrijwilligers en bewoners van Meulenvelden zetten het metalen skelet van hun jubileumboog op. FOTO’S THEO KOCK

Didam heeft zeven schutterijen, toch? Wie dat denkt zit er naast. In woonzorgcomplex Meulenvelden zit een achtste. De kleinste, maar met de oudste schutters.

Robbert Boeijink


Didam

Sommige bewoners zaten 40, 50 of zelfs 60 jaar bij één van de zeven 'echte' schutterijen. Maar bij zo'n lidmaatschap horen uiteraard verplichtingen. En die zijn met het klimmen der jaren steeds moeilijker na te komen.

Om die reden is seniorenschutterij Meulenvelden ontstaan. Leden heeft de schutterij niet, iedere bewoner van het gelijknamige woonzorgcomplex mag meedoen met zowel het boogbouwen (ter ere van de schutterij) als het schieten (voor mannen) en kegelen (voor vrouwen). Dit jaar tuigen ze alweer voor de 10de keer hun boog op.

De ouderen die er slechter aan toe zijn - doordat het lichaam hapert, of vanwege dementie - helpen bij het maken van roosjes om de boog op te fleuren. ,,Het is een soort bezigheidstherapie'', zegt Harry Ketels, beschermheer van de schutterij en organisator van de schuttersbogenroute. De kwiekere bewoners en vrijwilligers tuigen het metalen skelet van de boog op en bekleden het met de roosjes, dennengroen en andere tierlantijnen.

Hoewel de gemiddelde deelnemer 80 jaar is, wordt er nog steeds geschoten. Waar de meeste Didamse schutterijen op steeds kleiner wordende 'lepels' schieten, die daarmee de schutterskwaliteiten op de proef stellen, knallen ze bij Meulenvelden op 'blinde kaarten'. ,,Doordat de waarde van elke kaart op de achterkant staat, is pas na afloop duidelijk wie de winnaar is'', zegt Ketels. ,,Anders wint elke keer dezelfde senior. Alles is aangepast aan de omstandigheden. We proberen het zoveel mogelijk te laten lijken op een origineel schuttersfeest.''

De jubileumboog van seniorenschutterij Meulenvelden maakt deel uit van de schuttersbogenroute. Al jaren blijft het aantal bogen in Didam, Loil en Nieuw-Dijk stabiel, en ook dit jaar is er met 45 weer volop animo. Het thema is 'Verdwenen Dorpsgezichten'; plaatsen en locaties die onherkenbaar zijn veranderd. Voor de bewoners van Meulenvelden is de schutterstraditie nog altijd herkenbaar.

170729 DG Schuttersfeesten 3 350 Harry Ketels, beschermheer van de seniorenschutterij.

 


Schutterstraditie is ook onder jongeren nog springlevend

170729 DG Schuttersfeesten 4 700 Tijdens het boogbouwen bij ruiterkoning Jan Strijbis.

NIEUW-DIJK In Nieuw-Dijk is er één schutterij, St. Antonius, maar in het dorpje staan dit jaar wel zestien schuttersbogen.

Eén daarvan staat op het erf van de ruiterkoning Jan Strijbis (23). Hoe hij zo jong die titel heeft kunnen bemachtigen?

,,'t Is een beetje geluk'', geeft Strijbis toe. ,,Er lopen genoeg schutters rond die al jaren koning willen worden.''

Hij won en dat betekent: een boog voor het huis. Zijn vriendengroep is er afgelopen woensdag al mee begonnen.

Ondertussen knalt muziek door de speakers, lege bierflesjes sieren de tafel.

Tijd hebben ze allemaal genoeg, iedereen heeft bewust zijn vakantie 'om de schuttersfeesten heen' gepland.

Ze kregen de schutterstraditie, zo ook het boogbouwen, met de paplepel ingegoten.

Strijbis: ,,Je wordt er mee geboren en zolang je niet verhuist, dan blijft het.''

Vriendengroepen zijn cruciaal voor het voorbestaan van de traditie, die van Strijbis is al op de plaatselijke basisschool ontstaan. Voor de zomervakantie is die dichtgegaan en gaat nooit meer open.

Maar voor nu telt Nieuw-Dijk nog vele vriendengroepen, van alle generaties. De traditie is nog springlevend.

170729 DG Schuttersfeesten 5 350 Jan Strijbis werd vorig jaar ruiterkoning.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 29-07-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus