ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Einde aan Muziekvereniging Te Riele

Einde aan Muziekvereniging Te Riele

171213 MOJ EindeTeRiele 700Wat iedereen heel belangrijk vindt, is dat op deze manier de dorpsactiviteiten ondersteund kunnen worden. Je kunt je ook niet voorstellen dat daarbij geen muziek aanwezig is. (Foto: Karin van der Velden)

Na ruim zestig jaar komt er een einde aan het bestaan van Muziekvereniging Te Riele. De leden stoppen gelukkig niet met muziek maken, maar spelen verder bij Drumfanfare St. Martinus. Zondag 10 december speelde het harmonieorkest zijn laatste concert. In de nieuwe samenstelling werd ook meteen het eerste concert gegeven.

Braamt - Het concert begon met tien muzikanten van Te Riele, die onder leiding van dirigent Mark Golub openden met Troika. Daarna kwam er al aanvulling van een aantal leden van Drumfanfare St. Martinus. Na de pauze was het de beurt aan St. Martinus om te beginnen. Met Gerhard Plageman als dirigent speelden zij de drummars Double Dutch. Ondertussen kwamen de leden van Te Riele binnen en zij namen plaats tussen de muzikanten van St. Martinus.

In februari 2017 vierde Te Riele nog het zestig jarig jubileum. Sprekers waren toen positief over de toekomst, maar de leden zagen die al somber in. Drie maanden later werd contact gezocht met St. Martinus. Beide verenigingen werken al langer samen. Zo traden ze elk jaar al samen op bij de 11 dorpentoer. Zo leerden ze elkaar kennen en waarderen. Zowel Te Riele als Drumfanfare St. Martinus hadden bezettingsproblemen. Het bleek moeilijk om jeugd te interesseren om lid te worden van de vereniging. Als jongeren gingen studeren, vertrokken ze uit het dorp en bij de muziekvereniging. Door die terugloop werd het muziek maken ook minder interessant. Ondanks het leden verloop bij beide verenigingen werd het geen fusie. Te Riele voorzitter Anja Berends zegt daarover: "Het was logisch dat wij ons aansloten bij Drumfanfare St. Martinus, omdat zij nog een hele organisatie achter zich hebben, namelijk de Hooglandse Schutterij St. Martinus."

De leden van Te Riele hebben unaniem besloten dat het beter was zich aan te sluiten bij de drumfanfare. Willy Jansen, voorzitter van St. Martinus vertelt dat het nog wel een hele omschakeling wordt: "Wij liepen voor 99% op straat, terwijl Te Riele voor 99% zittend muziek maakte. Daar zullen we naar elkaar toe moeten groeien." Wat iedereen heel belangrijk vindt, is dat op deze manier de dorpsactiviteiten ondersteund kunnen worden. Je kunt je ook niet voorstellen dat daarbij geen muziek aanwezig is. De samenvoeging betekende ook dat er afscheid genomen moest worden van dirigent Mark Golub. Gerhard Plageman staat inmiddels 47,5 jaar voor de drumfanfare en heeft zo de oudste rechten opgebouwd. De verenigingen gaan de komende tijd zorgen dat ze in rustiger vaarwater terechtkomen en van daaruit bouwen aan een nieuwe toekomst.

Montferland Journaal d.d. 13-12-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus