ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Schuttersvrienden Teun en Piet delen al 70 jaar lief en leed

Schuttersvrienden Teun en Piet delen al 70 jaar lief en leed

180123 SvM Schuttersvrienden 700De 70-jarige jubilarissen Teun Polman (links) en Piet Derksen. Foto Alexander ten Have

NIEUW-DIJK – Ze gingen samen naar school, bouwden samen een huis en werden samen lid van de schutterij. In 1948 meldden Teun Polman (88) en Piet Derksen (87) zich als 18-jarige jongens aan bij schutterij St. Antonius in Nieuw-Dijk. Zaterdag werden de twee gehuldigd voor 70 jaar onafgebroken lidmaatschap.

“Een unicum voor onze schutterij”, zegt voorzitter Ronnie Derksen. “Tegenwoordig slaan de leden nog wel eens een jaar over.” Teun en Piet lieten nooit verstek gaan. “Ja, één keer. Toen een familielid een dag voor het schuttersfeest overleed”, vertelt Teun. Piet was er alle jaren bij, zelfs in zijn diensttijd. “Ik meldde me ziek, want het schuttersfeest moest ik vieren.”

Verdiensten
Teun zette zich daarbij vijftien jaar in als secretaris en 27 jaar als voorzitter van St. Antonius. Piet vervulde twee jaar de taak van officier en was 52 jaar vendelier. De twee laten daarmee in alles zien, waar het bij de schutterij vooral om draait: trouw, dienstbaarheid en broederschap.

Het kostte ze echter geen enkele moeite. Piet: “Vroeger waren er niet zoveel feesten, alleen de kermis, meimarkt en het schuttersfeest. Wij hadden er al een paar jaar naar gehunkerd en waren blij dat we 18 waren en lid mochten worden van de schutterij. Had je een mooi meisje gezien, dan kon je haar eindelijk meenemen naar het schuttersfeest om met haar te dansen”, lacht Teun.

In rijen stonden ze om zes uur ’s avonds voor de deur van het schuttergebouw te wachten tot ze de baan op mochten. “Soms waren er zoveel mensen in de tent dat we in twee ploegen moesten dansen”, weet Piet nog. “We dansten door tot het feest om elf uur was afgelopen, om twaalf uur lagen we in bed. Tegenwoordig begint het feest dan pas.”

Veranderingen
Maar er veranderde meer. In de eerste jaren dat Teun en Piet lid waren, was de schutterij nog klein. Inmiddels telt de vereniging ruim 400 leden. “In die tijd droegen we alleen een sjerp en kostte een lidmaatschap 7 gulden”, vertelt Teun. “Schieten deden we op kleine bloempotjes en feest vierden we, tot het in 1977 afbrandde, in ons eigen schuttersgebouw.” Het was hetzelfde jaar dat Piet schutterskoning werd. Dat lukte hem maar één keer. Net als Teun, die zich in 1955 tot beste schutter kroonde.

Schuttersfeest vieren ze nog steeds samen. Teun als erevoorzitter en Piet als erelid. Maar ook buiten de schutterij delen de twee lief en leed. Ze wonen al vanaf 1959 naast elkaar, trouwden in dezelfde week en drinken samen nog regelmatig een glaasje punch. Vorig jaar kregen beiden echter ook een grote tegenslag te verwerken, toen ze in korte tijd hun vrouwen verloren.

“Onze vrouwen overleden drie dagen na elkaar, terwijl ze ook drie dagen na elkaar zijn geboren. Het toeval wil bovendien, dat we zonder het te weten dezelfde grafsteen hebben gekocht. De één met een kolom links en de ander rechts. Precies zoals we onze huizen destijds bouwden.”

Schuttersdag
Teun Polman en Piet Derksen werden zaterdag gehuldigd tijdens de schuttersdag van St. Antonius in zaal Steak’m in Nieuw-Dijk. Met de twee oudgedienden telde de schutterij nog 23 jubilarissen:

25 jaar lid: Jos Amting, Dennis Berendsen, Michel Derksen, Frank Hageman, Robin Jansen, Michel Kruijer, Ronald Polman, Vincent Vierwind, Roy van Vugt en Ralf van Wessel.
40 jaar lid: Frank Derksen, Gerard Derksen, Theo Derksen, Bennie Duis, Herbert Könning, Jan Raben, Wim Reintjes, Sjaak Wiendels en Bennie Wienholts.
50 jaar lid: Jan Driessen en Wim Scholten.
55 jaar lid: Henk Egging.
60 jaar lid: Jo Menting.

Stem van Montferland.nl d.d. 23-01-2018

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus