ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Project van schutterij is gered

Groente voor voedselbank


Project van schutterij is gered

Er is weer grond, dus het voedselproject van schutterij St. Isidorus kan weer starten. De kunst is nu vrijwilligers te vinden.

Natasja Scheerder


Didam

Het voedselproject van schutterij St. Isidorus voor de Voedselbank Montferland krijgt toch een vervolg. Bart Jan Krouwel en Ineke Derkzen stellen 2.000 vierkante meter van hun grond in de buurtschap Greffelkamp beschikbaar om het project voort te zetten. Ze doen dit vanuit de stichting Groenteteelt Voedselbank Montferland.

,,We willen dit niet privé doen'', zegt Krouwel. ,,Door een stichting op te richten is het project niet van ons persoonlijk afhankelijk en zorgen we bovendien voor een stukje continuïteit. Binnen de stichting ben ik penningmeester, Nancy van Wessel is voorzitter en het derde bestuurslid komt vanuit de stichting Voedselbank Montferland.''

Het voedselproject werd drie jaar geleden door schutterij St. Isidorus Oud-Dijk opgezet als onderdeel van het Gelderse Landjuweel, dat vorig jaar juni in de buurtschap plaatsvond. Voormalig voorzitter Xaf Hendriksen en zijn vrouw Mimi stelden hiervoor een deel van hun grond beschikbaar en verbouwden samen met tientallen vrijwilligers van de schutterij drie jaar lang verse groente.

180416 DG VoedselprojectIsidorus T 350

Begin februari leverden de Oud-Dijkse schutters de laatste prei en boerenkool af bij de Voedselbank Montferland en leek het project te stoppen. Ondanks diverse lobby's was er namelijk nog niemand gevonden die het project wilde voortzetten. Totdat burgemeester Peter de Baat zich ermee ging bemoeien.

,,Op verzoek van Xaf Hendriksen heeft de burgemeester contact met ons opgenomen", vertelt Krouwel. ,,Hij vroeg ons of we een paar duizend meter van onze grond beschikbaar wilden stellen voor het verbouwen van de groente. We dachten echter dat het alleen om de grond ging, maar het gaat ze ook om de productie van de groente.''

Vrijwilligers
Omdat Krouwel en Derkzen dit project samen niet kunnen trekken, zijn ze op zoek naar vrijwilligers die wekelijks willen meehelpen. Nancy van Wessel is bereid gevonden de organisatie op zich te nemen. Vanuit de buurt springen bovendien al wat mensen bij en ook schutterij St. Isidorus heeft toegezegd te helpen bij het opstarten van het voedselproject in Greffelkamp.

Krouwel: ,,Maar we hebben meer mensen nodig die verstand hebben van het verbouwen van groente en/of een paar uurtjes in de week willen schoffelen en helpen bij het oogsten. Ook zoeken we nog particulieren of bedrijven die het pootgoed willen sponsoren. Is dat geregeld, gaan we eind april van start.''

Wie mee wil helpen, kan contact opnemen met Nancy van Wessel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-22489735.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 16-04-2018

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus