ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Kringdag in het hart van Didam, slimme zet

Kringdag in het hart van Didam, slimme zet

De Didamse schutterij Wilhelmina hield zondag de Kringdag Montferland. Niet op een weiland maar midden in het dorp, en dat was een schot in de roos.

door Tessa Beijer

‘Dit is nu goed georganiseerd. In het weiland is het toch een beetje kampeerachtig”, meent Bets Meijer.

Met haar man Jan aanschouwt ze zondagochtend de openingsceremonie van de kringdag van schutterij Wilhelmina. Niet ergens achteraf in een weiland, zoals in voorafgaande jaren, maar midden in Didam. „Ik denk dat het voor herhaling vatbaar is”, zegt Jan Meijer. „Iedereen staat hier lekker droog.”

Bezoekers zijn enthousiast dat de Kringdag Montferland, die dit jaar door schutterij Wilhelmina georganiseerd wordt en bedoeld is voor alle schutterijen uit de gemeente Montferland, in het centrum van Didam plaatsvindt. Hans Geven is voorzitter van het bestuur van de jongste schutterij van Didam en kwam met dit idee.

160418 DG Kringdag2016 1 700 De bielemannen laten in het centrum van Didam zien wat zij waard zijn. Onderin de goedgevulde Markthal. foto’s Bart Harmsen

„Het is vanuit een maatschappelijke betrokkenheid ontstaan”, vertelt Geven, „Dit is tevens ons thuishonk met andere schuttersfeesten. Dus we dachten: we betrekken verzorgingshuis Meulenvelden erbij, we hebben de Markthal, het plein voor het oude gemeentehuis – en zo is het geregeld.”

„Het is een hele klus geweest om het hier te organiseren”, zegt burgemeester Ina Leppink enthousiast. „Maar wat een prachtig schouwspel vindt hier plaats vandaag.”

●●●
‘Alles is lekker kort bij elkaar. En je staat nu in elk geval niet in de blubber’

Manet Steenkamp bezoekster

Hoewel begin 2014 al de eerste gesprekken zijn gevoerd om de kringdag in het centrum van Didam te houden, is Geven bescheiden over de organisatieklus. „Het vergde wel wat meer werk, maar we moeten het niet overdrijven. We hebben gewoon wat extra gesprekken moeten voeren. Met Meulenvelden bijvoorbeeld, daar vinden de majorettewedstrijden plaats. Nu kunnen we de bewoners van het verzorgingshuis ook wat bieden, want die kunnen makkelijk gaan kijken naar de danswedstrijden.”

Bezoekers zijn in elk geval blij dat de dag niet in een weiland plaatsvindt. „Alles is lekker kort bij elkaar”, zegt Manet Steenkamp uit Didam, en je staat nu in elk geval niet in de blubber.”

160418 DG Kringdag2016 2 700 

„Ik denk wel dat het meer mensen op de been brengt”, vertelt Bonnie Italiaander. Hij staat samen met zijn vrouw Marian met de fiets in de hand te kijken naar de vendeliers. „We wonen dichtbij en komen even kijken naar de rondgang”, zegt Marian. „Maar als het in een weiland was, was ik denk ik niet gekomen”, zegt ze lachend.

Voorzitter Geven is blij met het enthousiasme. „Alles is gelukt en als alles loopt als we bedoeld hebben, gaan we het zeker nog een keer doen.”

De Gelderlander, editie De Liemers d.d. 18-04-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus