Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

Eerste schutterskoningin Gendt wacht zendingswerk (video)

Eerste schutterskoningin Gendt wacht zendingswerk (video)

160829 DG KoninginGendt 700 Renske Nienhaus is de eerste schutterskoningin in de geschiedenis van het Gendtse gilde St. Sebastianus. ©Erik van 't Hullenaar

GENDT - Renske Nienhaus, de eerste schutterskoningin in de geschiedenis van het Gendtse gilde St. Sebastianus is maandagochtend groots gehuldigd. Dat gebeurde op traditionele wijze, met luid gezang en gezwaai met takken. Normaal een mannenaangelegenheid maar dit jaar gingen voor het eerst vrouwen voorop met takken.

Mannenbolwerk
Dat Nienhaus zaterdag het beste schoot en zich dus koningin mag noemen, is veelbesproken in Gendt. Velen juichen deze vorm van vernieuwing toe, anderen zien met lede ogen aan hoe een mannenbolwerk wordt opengebroken.

Piemel
Zelf zegt de koningin het volksfeest louter als positief te ervaren. Toch is er nog wel wat zendingswerk voor haar te doen, want de mannen die in de tent met takken kwamen zwaaien zongen zo hard ze konden 'daar moet een piemel in'.

Kerstliedje
PR-man Rick Basten van Sint Sebastianus zegt dat hetgeen gezongen werd in de tent niet aan de koningin was gericht. „Dat wordt al jaren gezongen bij het takkenzwaaien, geen idee waarom." Het bestuur veroordeelt het gezang niet, zegt Basten. „We kunnen er ook niet veel aan doen. Bij de kerk zingen ze een kerstliedje. Dat gebeurt met een paar biertjes op, dat ligt buiten onze invloed."

Basten staat vierkant achter de koningin: „Het past bij deze tijd om een traditie nieuw in te vullen."

Programma
Het programma van de schuttersfeesten meldt voor maandag nog dat om 20.30 uur de feesttent weer open gaat. Dinsdag begint dan om 06.00 uur de paardenmarkt. De feesttent is dan ook weer open, om 11.00 en 20.30 uur.

In de editie Betuwe van dinsdag 30 augustus meer over de nieuwe koningin, ook online te lezen via krant.gelderlander.nl.

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 29-08-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus