Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

Even wennen, een schutterskoningin

Niet iedereen blij met primeur


Even wennen, een schutterskoningin

160830 DG Schutterskoningin 700 Renske Nienhaus is de eerste schutterskoningin in de geschiedenis van het Gendtse gilde St. Sebastianus. FOTO ERIK VAN ’T HULLENAAR

Renske Nienhaus breekt in Gendt een mannenbolwerk open. Ze is de eerste schutterskoningin in de geschiedenis van gilde St. Sebastianus. ‘Superleuk’.

Marc van Onna


Gendt

'Een vrouw, het moet niet gekker worden, schaf Sinterklaas dan ook maar af'.

Renske Nienhaus (24), de eerste vrouw die zich schutterskoningin van het Gendts St. Sebastianusgilde mag noemen, maakt wat los onder de bevolking. Ze heeft zelf ook reacties als deze op Facebook gelezen en schat het aantal voor- en tegenstanders op fifty-fifty."Maar na vandaag is iedereen om natuurlijk."

Nienhaus is deze maandag net gehuldigd in de feesttent, omdat ze zaterdag beter schoot dan haar partner Sander Leerentveld (27). De huldiging is een indrukwekkend spektakel, dat begint met een optocht door het dorp. Die was altijd voorbehouden aan mannen, die luid zingend met takken wuifden. Dit jaar is ook dat anders en gaan vrouwen voorop. Het lijkt of de mannen dat niet goed kunnen hebben, als ze in de tent om het hardst 'daar moet een piemel in' zingen. Maar pr-man Rick Basten van St. Sebastianus zegt dat daar niet direct iets achter moet worden gezocht. De tekst is ook zeker niet aan het adres van Nienhaus gericht, verzekert hij. "Het wordt al jaren gezongen. Bij de kerk zingen ze een kerstliedje. Dat gebeurt met een paar biertjes op."

Ook Basten heeft wel kritiek gehoord, bijvoorbeeld over het takken zwaaien door vrouwen. "'Raken we ook dat nog kwijt', heb ik mannen horen verzuchten", zegt hij. "Maar de statuten laten het toe, al járen, alleen durfde blijkbaar nooit een vrouw het aan. Renske wel en dat hoort bij deze tijd. De gildes zijn van de tradities maar die kun je anders invullen."

Gendtenaren Frans (68) en Josefien Peters (67) vinden het 'even wennen', een koningin. "Maar ik heb er wel vertrouwen in", zegt Frans. "Vernieuwing is goed."

160830 DG SchutterskoninginTekst

Marja Veld (21) die met vrienden Freek Buurman (19) en Jens Elbers (20) een frietje eet buiten de tent, vindt de veranderingen 'helemaal mooi'. "Eindelijk mocht ik ook eens met takken zwaaien, dat wil ik al sinds mijn 14de."

Freek vindt het daarentegen 'helemaal niets'. "Schutterskoning, dat is gewoon een mannending. Dat is altijd zo geweest."

Jens noemt dat onzin. "Zij heeft gewoon het beste geschoten. Er is weinig animo om koning te worden. Laten we blij zijn dat iemand het wil doen."

"Het is gewoon een keer wat anders,", meent Arjan Rutten (32). "En of het nou een man of een vrouw is, ik drink er geen biertje minder om."

En de koningin zelf? "Ik ben onder de vogel gaan staan om te laten zien dat ik het kan. Ik heb er geen spijt van, het is superleuk om koningin te zijn. Ik ben al jaren erg betrokken bij het gilde, mijn vader nam me er al jong mee naar toe. Ik treed nu in de voetsporen van mijn ouders, die zijn ook schutterspaar geweest."

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 30-08-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus