Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

Schuttersfeesten: geld verdienen of amper kostendekkend?

Schuttersfeesten: geld verdienen of amper kostendekkend?

170522 DG Kostendekkend 700 © archief

BERG EN DAL - Wordt er in de Millingse schuttersgebouwen tijdens de jaarlijkse carnavalsoptochten een leuk centje verdiend of is het dan niet eens kostendekkend om de boel open te houden?

Die vraag werpt de horeca op, nu de gemeente het concept heeft vrijgegeven voor een nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Die moet aangepast worden omdat Millingen, Ubbergen en Groesbeek fuseerden. In de nieuwe APV zou eigenlijk het principe van 'gelijke monnikken, gelijke kappen' moeten gelden.

Paracommercieel
Volgens de nieuwe APV mogen multifunctionele gebouwen - zoals de schuttersgebouwen - vier keer per jaar een paracommercieel feestje houden: tributeparty's, koningsnachtfeest, feest na lichtoptocht et cetera.

In de voormalige gemeenten Groesbeek en Ubbergen was dat al zo, maar in Millingen - waar geen dorpshuis is - mochten de schutterijen vijftien keer per jaar zo'n feestje houden in hun gebouw. Dat vond en vindt de horeca wel wat veel.

Voorstel
In het concept wordt nu voorgesteld dat de Millingse schutterijen die uitzonderingspositie mogen houden: zestien keer per jaar mogen ze de deur open zetten voor 'niet-verenigingsgebonden' activiteiten. Maar dat zijn niet allemaal paracommerciële feestjes, zegt de gemeente.

Tien avonden/dagen zijn namelijk bedoeld voor het Millingse verenigingsleven: denk aan toneelvoorstellingen, concerten van fanfares en koren de expositie van de kleindierenvereniging. Maar ook - en daartegen verzet de horeca zich - de openstelling tijdens de carnavalsoptocht en tijdens de jaarlijkse Dag van het Openbaar Vervoer.

Compensatie
Voorts mogen de Millingse schutterijen nog eens zes keer (twee keer vaker dan elders in de gemeente) de deuren open zetten voor commerciële feestjes. Twee keer vaker dan elders in de gemeente ter compensatie van het feit dat toneelavonden en dergelijke wellicht niet kostendekkend zijn.

De horeca zegt 'geen bezwaar te hebben tegen toneelavonden en concerten.' Maar dat openstelling tijdens de carnavalsoptocht en de dag van het historisch vervoer niet kostendekkend zou zijn 'wil er bij ons niet in'. ,,We snappen dat er behoefte is aan accommodatie. Maar in Millingen zijn ook bij de horeca zalen beschikbaar. Veel dingen zijn ook binnen de horeca mogelijk.’’

De Gelderlander, editie Nijmegen e.o. d.d. 22-05-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus