Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

De koningsmythe ontrafeld

De koningsmythe ontrafeld

170826 DG koningsmyth 1 700 FOTO ROLF HENSEL

Marc van Onna


Gendt

Gendtenaar Barry Hofs (42) schoot twee jaar geleden raak tijdens het vogelschieten aan de dijk. Daarmee werd hij schutterskoning van Gendt. Vandaag krijgt het dorp een nieuwe koning. Een slopende strijd tussen tientallen kandidaten wordt dat niet. Meer dan twee of drie aanmeldingen zijn er meestal niet. Want dat gaat geld kosten, zo denken veel mensen. "Onzin", zegt Hofs.

170826 DG koningsmyth T1 350

Oké, hij moest een nieuw pak aanschaffen, maar dat kwam wel van pas voor zijn werk. "En mijn vrouw Marieke had als koningin een nieuwe jurk nodig. Maar dat kost echt geen duizenden euro's, zoals sommigen denken. Natuurlijk drinken we vier dagen lang wat in de feesttent, dat lappen we met zijn allen met de 30, 35 man van de vriendengroep. Ik denk dat we elk 200 of 300 euro in een pot hebben gestopt. Kleding kostte ook een paar honderd euro. Van de schutterij krijgt de koning 500 euro om vrij te besteden."

170826 DG koningsmyth 2 700 Barry Hofs was al eens schutterskoning van Gendt. © Rolf Hensel

Rick Basten van de schutterij denkt dat de mythe nog van zeker 25 jaar geleden dateert. "Toen gaf de koning een biertje aan iedereen die op maandagmiddag naar zijn huis kwam om hem in te halen. Ook dat is niet meer aan de orde."

Hofs hoopt dat het doorprikken van het 'fabeltje' van het dure koningsschap jongeren stimuleert om ook te komen schieten. Want iedereen kan meedoen in Gendt.

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 26-08-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus