Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

Gendt heeft een nieuwe schutterskoning

Gendt heeft een nieuwe schutterskoning

170826 DG NieuweSchutterskoning 1 700 De nieuwe schutterskoning en koningin van Gendt: Niels Sparnaaij met zijn vrouw Marianne en zijn gezin. © Rik Basten

GENDT - Niels Sparnaaij is de nieuwe schutterskoning van Gendt. Hij kroonde zich zaterdagmiddag onder het toeziend oog van grote massa uitgelaten dorpsgenoten tot winnaar in een strijd die weinig om het lijf had. Want hij was de enige kandidaat.

Harry van der Ploeg

,,Nou ja er was nog een ander die mee wilde doen, maar die kwam alleen even langs om de Gendtse gemeenschap even van de leg te brengen’’, meldt Gendtenaar Rik Basten uit eerste hand.

Middelpunt
Sparnaaij schoot het laatste stukje nepvogel met verve van een metershoge mast. Daarna gingen de handen van honderden Gendtenaren op elkaar. Met vendelzwaaien werden Sparnaij en zijn gezin gelauwerd. Hij is nu vier dagen lang het stralend middelpunt tijdens de Gendtse kermis, samen met zijn vrouw Marianne. De kermis duurt tot en met dinsdagavond duurt.

170826 DG NieuweSchutterskoning 2 700 Niels Sparnaaij, de nieuwe schutterskoning van Gendt (met koningsstaf) met zijn gezin te midden van de leden van de schutterij. © Rik Basten

Maandagochtend staat Gendt op de kop met een optocht waar de mannen massaal met takken zwaaien. De start van die optocht begint om 11.00 uur op de stoep bij het huis van de koning en koningin in de Dijkstraat. Er is niemand in Gendt die een goede verklaring heeft voor het ontstaan van de traditie van takken zwaaien. De mannen wuiven met hun takken ook altijd naar de kerk.

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 26-08-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus