Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

'Dit is een feest van de buitencategorie'

Crowdsurfen over Gendtse publiek

170829 DG Crowdsurfen 700

Ruim 2.000 mensen verzamelden zich gisteren in de feesttent in Gendt voor de jaarlijkse schuttersfeesten.
Om te ouwehoeren, bier te drinken en te crowdsurfen.

'Dit is een feest van de buitencategorie'

De feesttent in Gendt was gistermiddag weer bomvol. Uitbaters van andere feesttenten kijken met jaloerse blikken naar het dorp. Waar de animo elders terugloopt, is het in Gendt dringen om een plekje.

Maxime Vernooij
Niek Verhoeven


Gendt

Het is even na drieën als de massa zich naar een plekje voor het podium van coverband Summerland begeeft. Het nummer Jump van hardrockband Van Halen is voor velen het startsein het podium op te klimmen en te crowdsurfen over het Gendtse publiek. Rondvliegende halflege bekers bier maken het jaarlijkse ritueel compleet. Buiten tikt de temperatuur de voor deze zomer bijna magische grens van 30 graden aan, maar binnen in de Gendtse feesttent is het waar mogelijk nóg warmer. Dat is niet zo vreemd. Er passen 2.000 man in de schutterstent en die zijn er deze maandag ook. Zoals ieder jaar.

170829 DG Crowdsurfen T1 350

Bijna een derde van het dorp begeeft zich deze dagen rond de vele tapkranen aan de Dorpstraat in Gendt. En wuift vier dagen lang op aangeven van Summerland om het uur graag even naar de troon, waar schutterskoning Niels Sparnaaij (47) met volle teugen geniet van de schijnwerpers die op hem gericht staan. Wie deze maandagmiddag een gesprek met hem voert, kan dat het beste buiten doen. De muziek maakt een fatsoenlijk gesprek al vrijwel onmogelijk en het volume van Sparnaaij's stem neemt ook met het uur af. "Maar dat hoort erbij. Dit is een feest van de buitencategorie. Echt kippenvel. Iedereen wil me feliciteren, de vriendschapsverzoeken op Facebook stromen binnen", jubelt hij.

Ondertussen probeert hij te verklaren wat het succes van 'Gendt' is. "Eind augustus zie je hier mensen in de tent die al jaren niet meer in Gendt wonen, maar dit nog altijd mee willen maken. Misschien komt het door het sterke verenigingsleven."

170829 DG Crowdsurfen T2 350

Verder de feesttent in klinken er meer verklaringen. "De jeugd adopteert de tradities die we hebben. Ze offeren hun vrije dagen ervoor op. Er zijn hier mensen van 14 en van 70, dat maakt het extra leuk", zegt Rob Wissing (49). Zijn leeftijdsgenoot Willy Schaars vult hem aan: "Wij worden ouder, maar de jeugd gaat hier gewoon mee door. Zo gaat de Gendtse traditie nooit verloren."

Veel tijd om uitgebreid stil te staan bij dit feest is er niet. Om vier uur speelt Summerland het laatste nummer van de middag. Wie nog wil crowdsurfen, moet nú naar het podium. En dat is over twintig jaar nog precies hetzelfde, denkt men.

Bekijk een video over de maandag van de Gendtse kermis, met onder meer het takken zwaaien, op dg.nl/betuwe.

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 29-08-2017

 


 

Uitgelaten menigte met takken door Gendtse straten

170826 DG NieuweSchutterskoning 1 700 De nieuwe schutterskoning en koningin van Gendt: Niels Sparnaaij, zijn vrouw Marianne en zijn gezin. © Rik Basten

VIDEO | GENDT - Wie vrijwel nooit in Gendt komt en maandagochtend dat bij hoge uitzondering wél was, moet zich rot zijn geschrokken. Een luidruchtige mensenmassa trok zwaaiend met takken over dijken en door straten, op weg naar de schutterstent.

Maxime Vernooij

Al tientallen jaren staat het ‘takken zwaaien’ te boek als traditie tijdens de jaarlijkse schuttersfeesten in Gendt. Als op zaterdag een Gendtenaar zich tot schutterskoning kroont, wordt op maandagochtend na een vet ontbijt met vaak al het nodige bier, zijn vrouw aan huis ingehaald. Vervolgens trekt een menigte mannen luidruchtig richting de feesttent waar het feest verder gaat.

Jaren zestig
Het verhaal wil dat dit zo rond halverwege jaren zestig is ontstaan. Toen werden takken en stronken uit tuinen en van het land getrokken. Om de schade te beperken, worden de takken op maandagochtend nu bij de nieuwe koning neergelegd.

Zo ook maandagochtend, toen onder aanvoering van koning Niels Sparnaaij de mars richting de tent werd ingezet. Hoe dat verliep is in onderstaande video te zien.

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 28-08-2017

Terug naar boven

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus