Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

Een heuse troon voor het koningspaar

Een heuse troon voor het koningspaar

170904 DG Troon 1 700 De koning en de koningin op hun troon. © Thed Maas

GROESBEEK/DE HORST - Jan Zwartjes is een tevreden man. De voorzitter van schutterij St. Hubertus van het Groesbeekse kerkdorp De Horst zag dat de danstent even na de middag zoetjesaan vol liep en dat de tapkranen op stoom kwamen.

Thed Maas

,,IK heb ze wel op scherp moeten"zetten", aldus Zwartjes. Twee weken geleden tijdens het koning schieten, bleek niemand koning te willen worden. Maar na een donderpreek van de voorzitter traden er toch nog verschillende schutters aan. Zodat momenteel Han Theunissen en zijn Judith als koningspaar de schutterfeesten voorgaan.

Han is ook lid van carnavalsvereniging Efkes Wachte uit Groesbeek. De leden van dit gezelschap van een afvalcontainer een heuse troon- die staat op een prominente plek in de tent - gebouwd voor de koning. Die verhuurt namelijk containers.

Ontbijt
,,Je ziet dat er weer jonge mensen, zoals die van Efkes Wachte, kermis komen vieren", aldus Zwartjes. ,,Dat doet me deugd. Dat de schuttersfeesten zo leven bij de mensen."

De schutters van Sint Hubertus begonnen de dag met een gezamenlijk ontbijt, een schuttersmis en een vendelhulde aan het wereldlijk gezag (de burgemeester) en het geestelijk gezag (de pastoor).

170904 DG Troon T 350

170904 DG Troon 2 700 Het 'seinbordje' voor de mensen achter de bar voor als het bier op is. © Thed Maas

De Gelderlander, editie Nijmegen e.o. d.d. 04-09-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus