Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

Jeugd heeft plezier bij muziekkorps

Jeugd heeft plezier bij muziekkorps

180502 LA Muziekkorps 700Jong Sebastianus bestaat tien jaar. Het jeugdige muziekkorps heel veel kwaliteit is te horen op zondagmiddag op het Julianaplein in Gendt. Het enthousiasme spat ervan af. (Foto: Kirsten den Boef)

Jongeren mijden muziekverenigingen, wordt vaak geopperd. Ze zouden niet in een uniform willen lopen. Hoe anders is dat in Gendt. Jong Sebastianus bestaat al tien jaar. Reden voor een feestelijke presentatie op het Julianaplein. Jeugdige en volwassen muzikanten maken er hun opwachting.

Door Vincent Bos

GENDT - Dat Ivet Huisman (12) lid is, ligt voor de hand. Ze komt uit een muzikale familie. Maar wat meer telt: ze speelt heel graag muziek. Ze speelt trompet en bugel. De voorkeur gaat uit naar het eerste instrument. "De trompet is wat gemakkelijker te bespelen." Ze heeft plezier bij de muziekvereniging. Ze voelt zich er thuis.

Milan van Swaaij (11) heeft voor het mooie geluid de keus laten vallen op de bariton. Hij speelt al zes jaar bij St. Sebastianus. Hij houdt van muziek. Heeft ie altijd al gedaan. Dat hij in een uniform loopt, maakt hem niet uit. De muziekvereniging is een echte vriendenclub en dat spreekt hem juist zo aan.

Yorick van Moerkerk (13) is deze middag bij de viering van het tienjarig jubileum de tamboer maître. Eigenlijk speelt hij trom. Hij geeft dit keer de maat aan. Dat doet hij met verve is te zien als de groep het Julianaplein in Gendt opmarcheert.

Jong en oud St. Sebastianus heeft er dan al een rondgang door Gendt op zitten. Op het plein laten ze hun muzikale kwaliteiten zien. Er staat veel publiek.

"We zijn met de groep begonnen omdat jongeren zich bij de volwassenen vaak eenlingen voelen. Dan voelen ze zich minder op hun gemak. Je merkt als de jongeren met elkaar muziek maken hoe gezellig het dan is", zegt bestuurslid Hans Leenders.

Kinderen kunnen sinds kort al beginnen bij de Academykids. Daar kunnen ze spelenderwijs muziek leren maken. Ze sluiten doorgaans al snel aan bij Jong Sebastianus.. Vanaf zes of zeven jaar kunnen ze lid worden.
Dan zijn ze nog niet meteen toe aan een blaasinstrument, verklaart Hans Leenders. "Dat komt pas als ze de voortanden hebben gewisseld. Als ze zestien jaar zijn, gaan ze over naar de volwassenen. Het grote korps telt zestig muzikanten.

Lingewaard Actueel.NL d.d. 02-05-2018

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus