Leer handboogschieten in een historische omgeving

171007 MH Zilvertentoonstelling 700

Lees meer...

Ridders van Gelre

Uitzending 5 september: De Ridders zijn terug en ze veroveren de Kleefse Enclaves voor Gelderland

160905 OG RiddersVanGelre1

ARNHEM - Het is nauwelijks voor te stellen, maar als je tweehonderd jaar geleden bij Arnhem de Rijn overstak, was je meteen in Duitsland. Malburgen is nu een wijk in Arnhem-Zuid, maar hoorde tot 1816 bij het koninkrijk Pruisen met als hoofdstad Berlijn. En dat gold niet alleen voor Malburgen.

Ook Gelderse plaatsen als Huissen, Zevenaar, Wehl, Duiven en Lobith waren eeuwenlang Duitse enclaves omringd door Gelderse gebieden. Aan die malle situatie kwam precies tweehonderd jaar geleden een einde. Tussen 1 juni 1816 en 1 juni 1817 maakten het Koninkrijk der Nederland en het Koninkrijk Pruisen afspraken voor een nieuwe rijksgrens die we nu nog steeds kennen.

De Kleefse Enclaves

De Ridders van Gelre storten zich op maandag 5 september in deze historische situatie. In hoeverre kunnen we tweehonderd jaar later nog altijd zien dat plaatsen als Lobith, Wehl en Huissen tot tweehonderd jaar geleden bij een ander land hoorden? En vierden de inwoners in 1816 dat ze van de ene op de andere dag Nederlanders werden en bij de provincie Gelderland gingen horen?

Ridder René Arendsen gaat naar het kasteel van Kleef. Dit was eeuwenlang het regeringscentrum van waaruit de Liemers en delen van de oostelijke Betuwe werden bestuurd. Dit werden daarom de Kleefse Enclaves genoemd. Ridder Bas Steman ontdekt dat de vele schutterijen in de Liemers een overblijfsel zijn van het feit dat dit gebied eeuwenlang bij een ander land hoorde.

Gelredagen

De Ridders van Gelre zijn vanaf 5 september iedere week op maandagavond te zien bij Omroep Gelderland. De uitzending begint om 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald.

Volgend op de tv-uitzending organiseren de Ridders van Gelre op de eerstvolgende zaterdag een Gelredag op één van de locaties uit de tv-uitzending.

Landgoed Huis Sevenaer

Op zaterdag 10 september vieren ze de overdracht van de Kleefse Enclaves aan Gelderland in Zevenaar.

Iedereen is tussen 10.00 uur en 13.00 uur welkom in het Liemers Museum en het Gelders Schuttersmuseum aan de Kerkstraat. De toegang is gratis.

Vanuit het museumgebouw start ieder kwartier een rondleiding langs de mooiste plekken van Zevenaar. Het eindpunt is het landgoed rond Huis Sevenaer. Dit prachtige gebied is normaal gesloten voor het publiek, maar de eigenaresse maakt zaterdag een uitzondering voor bezoekers van de Gelredag. Ze ontvangt het publiek persoon op het landgoed dat zij beheert in de historische traditie van haar voorgangers.

Zie ook:

Landgoed Huis Sevenaer exclusief voor Gelredag open

Ridders van Gelre from Ab Reuling on Vimeo.

Omroep Gelderland d.d. 05-09-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus