Leer handboogschieten in een historische omgeving

171007 MH Zilvertentoonstelling 700

Lees meer...

Geheugen van de Liemers

Museum al 35 jaar 'het geheugen van Liemers'

161215 DG VerhuizingLiemersMuseum1 350 Ingrid Mens, hoofd collectie en Tom Veltman (een van de initiatiefnemers van het museum) bewonderen een vaandel van een schutterij. ©Bart Harmsen

Besluit verhuizing Liemers Museum naar Hal12 valt volgende week


  

 Geheugen van de Liemers

In 35 jaar Liemers Museum is er veel veranderd, maar één ding is gebleven; elk object heeft een binding met de streek.

161215 DG VerhuizingLiemersMuseum1 De collectie van het voormalige schuttersmuseum in Didam.

Luuk Stam


Zevenaar

Neem alleen al de locaties. Het interview met Ingrid Mens - voorheen directeur en tegenwoordig hoofd collectie van het Liemers Museum - vindt plaats op het DHL-terrein aan de Babberichseweg. Hier heeft het museum kantoorruimte en een opslagdepot. De bezoekerslocatie was eerst havezathe Mathena en verhuisde naar de Kerkstraat. Dan was er nog een depot aan de Molenstraat. En een nieuwe verhuizing staat voor de deur.

Ondanks alle verhuizingen heeft het Liemers Museum al 35 jaar lang een plek in Zevenaar. Ton Veltman en Jot Akkermans namen in de zomer van 1979 het initiatief voor de oprichting. Op 21 december 1981 opende het museum daadwerkelijk de deuren met Henny Visscher als directeur. Sinds 1994 is Ingrid Mens betrokken bij wat zij 'het geheugen van de Liemers' noemt. "We willen het verhaal van de gewone mensen in de streek vertellen."

Zo heeft sigarettenfabriek Turmac een plek in het museum. Net als inktfabriek Gimborn. Er is aandacht voor verenigingen, schutterijen en vakbonden, maar ook voor dialecten, kunst en archeologie. Het is het cultuurhistorische aspect dat de mensen in de Liemers bindt. "Je merkt dat het nog enorm leeft", antwoordt Mens op de vraag naar het belang van een dergelijk museum. "De mensen in deze streek voelen zich verbonden."

161215 DG VerhuizingLiemersMuseum2 700 Ton Veltman en Ingrid Mens voor Huize Mathena: de plek waar het allemaal begon. FOTO’S BART HARMSEN

De voormalig directeur is geregeld in gesprek met de huidige ondernemers in de regio. Een uitspraak van één van hen heeft ze onthouden. "Hij noemde de geschiedenis een achteruitkijkspiegel. Hij zei: 'Je kunt geen auto rijden zonder in die spiegel te kijken.' Dat is ook zo. Je moet het verleden van een streek kennen om het heden te begrijpen. Die terugblik bieden wij met ons museum."

Dat gaat niet meer op dezelfde manier als in de jaren 80. Mens ziet een enorme uitdaging in de technologische mogelijkheden van tegenwoordig. "De rondleiding waarin bezoekers als groep met een gids rondgaan, is niet meer wat mensen willen", stelt ze. "Ze willen zelf rondlopen en onderzoeken. Elk object heeft een verhaal. Vroeger kon je alleen maar een lap tekst ophangen. Nu is er veel meer mogelijk."

Nog een grote verandering is dat het Liemers Museum zich sinds dit jaar heeft verbonden met Het Musiater en met de Liemerse Bibliotheek. Onder de naam Kunstwerk! trekken ze samen op. Het museum en de bieb hopen zich binnenkort ook nog eens samen te vestigen in Hal 12, een grote voormalige bedrijfshal naast het nieuwe gemeentehuis aan de Kerkstraat.

Hier krijgen wellicht ook de Volksuniversiteit en het Filmhuis een plek. "Heel positief", noemt Ingrid Mens die ontwikkeling. De beslissing over de nieuwe huisvesting valt in de gemeenteraadsvergadering van 21 december, exact 35 jaar na de opening van het Liemers Museum.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 15-12-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus