Leer handboogschieten in een historische omgeving

171007 MH Zilvertentoonstelling 700

Lees meer...

Miljoenen voor Hal12 als hart van Liemers

Miljoenen voor Hal12 als hart van Liemers

161223 DG Hal12.1 700 ©Illustratie: Bureau Rowin Petersma

Ondanks een structureel tekort van 226.000 euro per jaar, stemt de Zevenaarse gemeenteraad in met de ontwikkeling van Hal12. De hal van de voormalige sigarettenfabriek moet hét ontmoetingspunt van de Liemers worden.

Karin Mulder


Zevenaar

Totale kosten hiervoor bedragen ruim 10 miljoen euro. Nu de laatste benodigde budgetten beschikbaar zijn gesteld, gaan gemeente, Kunstwerk! (waar bibliotheek en Liemers Museum onder vallen), Filmhuis Zevenaar en Regionale Sociale Dienst (RSD) de Liemers aan de slag. Bert Frölich, directeur van Kunstwerk!, is blij dat de knoop is doorgehakt. "We zijn hier al een paar jaar mee bezig."

De ontwikkeling van Hal12 - de Turmac hal - gaat volgens wethouder Gerard Hendriksen niet om stenen: "Het had ook een circustent mogen zijn. De ontmoeting die hier gaat plaatsvinden, betekent een economische impuls waar de hele Liemers van kan profiteren." Partijen kunnen elkaar versterken, is het idee. Zo kunnen bezoekers van de RSD, die al over een half jaar naar Hal12 verhuist, straks taallessen volgen in de bibliotheek of er een stageplek bemachtigen.

De vergelijking van Hal12 met bijvoorbeeld DRU Cultuurfabriek in Ulft, Rozet in Arnhem of het Honigcomplex in Nijmegen ('culturele hotspot aan de Waal'), gaat niet op. "Hier gaat iets nieuws gebeuren", betoogt organisatieadviseur Barbara de Leeuw. "Dit wordt vanuit Zevenaar het gezicht van de Liemers, waar wat te beleven valt. De ruimte leent zich daar perfect voor."

161223 DG Hal12.2 700 Exterieur van Hal12, naast het gemeentehuis. ©De Gelderlander

Opstelplaats
De Leeuw kan zich voorstellen dat er een opstelplaats voor bussen voor de deur van Hal12 wordt gerealiseerd. Het aanpassen van de parkeerplaatsen is een van de voorwaarden voor de ontwikkeling van de beoogde ontmoetingsplek.

Filmhuis Zevenaar hoopt in Hal12 fors meer zitplaatsen te krijgen dan in de huidige accommodatie aan de Wittenburgstraat. "We groeien uit ons jasje", zegt Harri de Vries, voorzitter van Het Filmhuis. Volgens Hendriksen hoeven Filmhuis, bibliotheek en Liemers Museum niet bang te zijn voor een forse huurverhoging. Kostendekkend is het uitgangspunt.

Horeca ontbreekt straks evenmin in Hal12. "We zoeken naar een manier om de horeca hier vorm te geven", zegt Hendriksen. "Die mag niet concurreren met de reguliere horeca."

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 23-12-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus